Skip to content

La cultura Kodak

September 24, 2011

Un dels exemples que més m’agrada fer servir per a explicar els impactes tecnològics en les TIC és el de la l’anomenada Cultura Kodak. Un dels impactes tecnològics més ‘recents’ en l’àmbit de les TIC és el de la <i>sociabilitat dels dispositius</i> que vol dir la creació d’un medi estandarditzat d’intercanvi d’informació digital entre diferents dispositius, on cadascun té un objectiu molt específic però el resultat del mateix es pot fer servir per un altre tipus de tecnologia. Podem distingir dos tipus d’impactes d’aquest fet:

 Impacte primari: la incorporació de les videocàmeres als telèfons mòbils, que ens permeten realitzar a un cost molt baix fotografies de tot tipus/temàtica i en qualsevol moment, on aquestes fotografies les podem tractar posteriorment en un ordinador amb un programa de retoc gràfic, publicar-les a una xarxa social o a un blog, etc.

 Impacte secundari: si tenim en compte el fenomen dels anys 70 de ‘la cultura Kodak’, quan el món de la fotografia estava clarament delimitat entre fotografia domèstica i fotografia professional, les nostres fotografies rarament sortien de l’àlbum de fotos que guardàvem al menjador i només els nostres cercles d’amistats més propers tenien accés per veure-les. A més a més, les temàtiques eren molt concretes, és a dir, bàsicament es reduïen en la majoria dels casos a fotografies de cerimònies socials com ara batejos, comunions, bodes i viatges. Avui en dia la barrera entre domèstic i professional és més difusa degut a l’aparició del fenomen de l’art i cultura digital, promocionat sobre tot per la disminució del preu de les càmeres fotogràfiques, la inclusió de tecnologia que permet fer fotos quasi professionals sense tenir que ser massa expert en la matèria (autofocus, etc) i sobre tot la reducció dels costos de les fotografies i la possibilitat d’imprimir o no aquelles que realment considerem importants; han promocionat que les temàtiques siguin del tot disperses, fins hi tot, algunes bastant tèrboles (com ara fotografies de bromes pesades, vídeos ofensius, etc..) amb el qual pot portar a una violació de drets d’imatge/honor de les persones afectades. Com podem veure, les avantatges també poden arribar a ser inconvenients.

Tot dependrà de l’ús per part dels éssers humans que li donem a la tecnologia.

Advertisements
Leave a Comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: